Pokémon kártyajáték - Hogyan kezdjünk hozzá?

Szerző: rexsimus / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2014.10.28 23:16

 

Megvásárolható Pokémon termékeinket itt találhatod meg.

Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a Pokémon TCG után és mind tanácstalanok, hogyan is kezdjenek bele a játékba.

Kezdjük rögtön a játék alapjaitól, mi mindenre van szüksége annak, aki szeretne játszani.

A játék elengedhetetlen tartozékai: Pakli, Érme, Sebzésjelző, Mérgezés és égés jelölő és a Szabályok ismerete

 

1. Pakli:

 

A Pokémon paklik általában 60 laposak, mely vegyesen tartalmaz Pokémon, Trainer és Energia lapokat. Néhány speciális versenyen, 40 lapos csökkentett paklikat használunk, illetve 30 lapos fél paklik is előfordulnak.

Van pár alapszabály, amitől nem térhetnek el:

 

-       Minden paklikban kötelezően kell lennie legalább 1db Basic Pokémonnak.

-       Egy paklin belül 4-nél több, egyforma nevű kártya nem lehet. Tehát ha a pakliban van 4db Pikachu, akkor akármilyen különféle támadásokkal, vagy képpel rendelkezik, nem tehetsz bele egy 5. Pikachu nevű lapot. Az EX, GX, V és VMax lapoknál a jelölés is a név részét képezi, tehát lehetséges egy pakliba 4 Pikachu, 4 Pikachu V és 4 Pikachu EX lapot is játszani.

-       Egy pakliban csak 1db Prism Star és Ace Spec kártya lehet. Az Ace Spec kártya különösen erős trainer kártya, a Prism Starok pedig általában nagyon hasznos Basic Pokémonok, ezért paklinként csak 1 használható.

-       Egy pakliban összesen 4db speciális energia lehet egy típusból, tehát 4 db Double Colorless Energy és 4 db Single Strike Energy szerepelhet egy pakliban. Speciális energiának számít minden olyan energia kártya, ami az Energy feliraton kívül egyéb utasításokat/magyarázó szöveget tartalmaz. Alapenergiából akár 59 egyforma is lehet egy pakliban.

 

-       A pakliban levő lapok hátuljának megegyezőnek kell lenniük, vagy azonos mintázatú kártyavédőben kell lennie minden lapnak.

Honnan szerezd be?

A) Vásárolj egy Theme decket, ebben alapból van egy játékra kész pakli, bár közel sem olyan erős, ami egy versenyen a dobogóra juttat. Ezt később kiegészítheted vagy akár teljesen átépítheted, de a benne levő energiák, pokémonok és trainer kártyák rendkívül jó kiindulási alapot szolgálnak egy saját pakli építéséhez.

B) Vásárolj boostereket, kártyacsomagokat vagy különálló lapokat. Cserélgess másokkal lapokat, majd állítsd össze a paklit ezekből.

C) Tervezd meg előre milyen típusú paklit szeretnél és milyen Pokémonokat, nézd meg neten át, szerezd be őket vásárlás vagy csere útján, majd egészítsd ki megfelelő trainer kártyákkal és energia lapokkal egy teljes pakliig. Ehhez jól fog jönni egy pakli építési útmutató (Hamarosan).

 

2. Érme:

A Pokémon kártyajáték egyik alapvető felszerelése a két eltérő mintázatú oldallal rendelkező érme. Rengeteg kártya használja azt a szöveget, hogy „Dobj fel egy érmét, ha fej akkor…, ha írás akkor...”

 

Ezt lehet akár egy átlagos pénzérmével is helyettesíteni, amíg megkülönböztethető, hogy melyik a „Fej” és „Írás” oldala. Néhány játékos dobókockával helyettesíti az érmét, ilyenkor általánosságban a páros számok felelnek meg a „Fej” és a páratlan számok az „Írás” oldalnak.

Honnan szerezd be?

A) Vásárolj egy Theme decket, ebben alapból van egy speciális a játékhoz kiadott Pokémonos érme, melynek egyik oldalán általában egy Pokémon szerepel, a másik oldalon pedig egy Pokémon feliratos Pokélabda.

B) Vásárolj Blistert. Néhány blister kártyacsomagban 1-3 booster és promókártya mellett van érme is. Ezek lényegesen olcsóbbak, mint egy teljes theme deck vásárlása.

C) Használj pénzérmét.

D) Használj dobókockát. Ezeket akár társasjátékokból is kiveheted, de kártyaboltokban és társasjáték boltokban külön is árusítanak kockákat.

 

3. Sebzésjelölő:

A Pokémon lapok jobb felső sarkában fel van tüntetve a Pokémon HP-ja, azaz Életpontjai. Ha a rámért támadások összes sebzése egyenlő, vagy nagyobb, mint a Pokémon HP-ja, akkor a Pokémon ki van ütve. Viszont valamilyen módon jelölni kell az adott Pokémon kártyán, hogy aktuálisan mennyi sebzés van rajta, míg játékban van. Erre a különféle sebzésjelzőket, tallérokat vagy akár dobókockát lehet használni, amiket a Pokémon kártyára kell pakolni. Ha gyógyítjuk vagy teljesen kiütődik a Pokémon, akkor vehetjük csak le róla a sebzésjelzőket.

 

 

Honnan szerezd be?

A) Vásárolj egy Theme decket, ebben alapból van egy kartonlap, amiből 10-es és 50-es kerek kartontallérokat lehet kivenni.

B) Használhatsz bármit, ami egyforma és közös megegyezéssel sebzésjelölőnek tudjátok kinevezni és elfér a kártyán.

C) Itt is használhatsz dobókockát, akár több, mint hatoldalúakat is. Ezeket a speciális 4-6-8-10-12-20 stb. oldalú kockákat szintén kártyaboltokban, szerepjáték és társasjáték boltokban is beszerezhetőek.

 

4. Méreg és égés jelölő:

A legtöbb állapotproblémát a Pokémon lapok balra-jobbra vagy fejjel lefelé fordításával jelölhetjük, de a mérgezést és égést külön jelölővel kell jelezni. Amíg a jelölő rajta van, addig a Pokémon meg van mérgezve vagy meg van égve. Ha az állapotprobléma elmúlik, le kell venni róla a jelölőt is.

 

Honnan szerezd be?

A) Vásárolj egy Theme decket vagy V Battle Decket, ebben alapból van egy kartonlap sebzésjelzőkkel, melynek az alján egy mérgezés és égés jelölő is található, szintén kartontallér formájában.

B) Használj valami más jelölőt, de általánosságban zöld a mérgezés és piros az égés jelzése.

 

5. Szabályok ismerete:

Értelem szerűen e nélkül nem igazán lehet játszani a játékot. Ha még nem ismered a játék szabályait érdemes meglesned ezt a magyar nyelvű leírást és szabálykönyvet, mely lépésről lépésre megmondja, miket tehetsz a köröd alatt és melyik kifejezés mit jelent.

Ha viszont gyakorolni is szeretnél, de még nincs kivel vagy nincs paklid, akkor less el a www.pokemontcg.com oldalra és töltsd le az ingyenesen játszható Pokémon TCG Online alkalmazást PC-re, Mac gépre vagy akár iPadra. Itt nem csak tutoriált találhatsz, de virtuális lapok segítségével gép ellen vagy akár valós játékosok ellen is gyakorolhatsz. Sőt mi több, az online játékbeli aktivitásodért további virtuális kártyákat és paklikat szerezhetsz, ha pedig valós kártyacsomagokat vásárolsz, az azokhoz tartozó kódokat beváltva virtuális kártyacsomagokkal jutalmaz a játék.

Természetesen nem mindenkinek kell azonnal bemagolnia a szabályokat ahhoz, hogy játszhasson.

A Theme deckekhez járó papíralapú játéktereken mindig fel van tüntetve melyik állapotprobléma, hogy hat a játékra és mit lehet csinálni egy körön belül. Általában minden theme deckhez jár egy szabálykönyv is, melyet korábban kis füzetformában adtak, a Black/White sorozat óta, pedig a játéktér hátuljára nyomtatják.

A versenyeknél mindig van egy-két tapasztalt játékos és bíró jelen, akiktől bármikor lehet kérdezni.

A szabályok időnként változhatnak, módosulhatnak.

 

Honnan szerezd be?

A) Vásárolj egy Theme decket, ebben alapból van szabálykönyv, vagy kisfüzetként vagy a játéktér hátuljára nyomtatva. A szabályok időnként változhatnak, módosulhatnak. Érdemes mindig a legfrissebb theme deckből származót használni.

B) Nyomtass magadnak.