Nagy Ferenc: Pro Tour Nashville beszámoló

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2017.05.18 17:14

 

"...and also, good luck for you on day 2!"  - Jon Finkel, 12th May 2017, PT Nashville, Round 8, Standard.

 
Ezzel kezdem, igen, mert ha belegondoltál már abba, hogy miért is érdemes magicezni, és esetleg számodra többet jelent ez a játék, mint haveri sörözgetést, misztikus szörnyekkel a többiek meg/le/szétbüntetését, vagy csak pusztán egy hobbit a sok közül, akkor ebből az egy mondatból sokmindent tudok neked mesélni.
 
(Ha esetleg csak arra lennél kíváncsi, hogy mi történt a Nashville-i Pro Tour draftjain velem, vagy hogyan alakult standardon a variancia, volt-e secret tech, és egyáltalán hogyan készültem erre a versenyre, nos arról is lesz szó lentebb)
 
Szóval akármióta is játszol, azt tudom mondani, ha kellő odafigyeléssel, és szorgalommal tanulod ezt a játékot, eljársz rendszeresen versenyekre, nézel videókat, elemzéseket, és legfőképpen nem adod fel az első kudarcok után, és dobod a sarokba a frissen összeállított paklidat, amivel az FNM-en csak 1-4-et mentél, minden lehetőség adott hogy egy kiváló játéknak legyél ismerője és eljuss a legmagasabb szintekre. Célként egészen nyugodtan kitűzheted, hogy "szeretnék eljutni egy Pro Tourra", hidd el, nagy élmény a világ legjobb párszáz játékosa között lenni, exkluzív környezetben. (Noha a magices top-játékosok zöme azért nem jelent élőben feltétlenül akkora vizuális élményt, mint egy áldásosan dekoltált ázsiai hearthstone-streamer/player-lány (láttál már ilyet??), akit esetleg élőben stírölhetsz kontent közben (hölgy Magic/HS rajongóktól, belezogeptol elnézést!), node ezt csak zárójelben írtam.)
Én is kártyáztam évekig zsebpénzből fősuli mellett, 4 év után, 2005-ben mentem először GP-re (Kamigawa sealed), 7 év után jutottam ki előszőr VB-re (2008, Memphis), 10 év után lettem 9. Pro Touron (2011, Philadelphia). De ismer kis közösségünk olyan fiatal és tehetséges játékost is, aki bő 1 évnyi kártyázás után már világbajnokságon képviselt minket, szóval a lehetőség azt gondolom mindenki számára adott. Eközben bejárod a világot, része vagy egy hatalmas közösségnek, valamint ismerője egy folyamatosan újuló, izgalmas és már több mint 20 éve virágzó játéknak. Deal.
 
 
-----------------------------
 
"Nade, ha most kibannolták 3 hete a Felidar Guardiant, akkor most mi lesz?" Kérdeztem ezt részben magamtól, részben azoktól akikkel elkezdtem gondolkodni azon, hogy mitévő legyek eme jeles rendezvényen a napfényes Tennessee államban. (Itt kell megköszönnöm mindjárt Tököli Zsoltnak, Kenyeres Ákosnak és a Metagame Kártya- és Társasboltnak a különféle supportokat, ötleteket, draftlehetőséget).
 
 
Az előkészületekről annyit, hogy jobb híján az online 5-0-s listákat nézegettem naponta, ahol sokminden más mellett arra lettem figyelmes, hogy a Marvel deckek folyamatosan, napról napra képviseltetik magukat ezen listákon, valamint hogy a kontroll deckek - kinek örömére-kinek bánatára - alulreprezentáltak voltak. Azonban léteztek online is, ezért számolni kellett velük. (A PT-n 10/0 db-ot kaptam kontroll deckből)
 
Volt nekem egy másik vezérlő elvem, amely nem lévén hivatásos profi, hanem csak amolyan "meghívott vendég" eme körökben, neked is követendő példa lehet, ha eljutsz ide: Játssz olyan deckkel amivel van tapasztalatod (akármennyi), ismered a működését, és tisztában vagy a legapróbb interakciókkal is. Hidd el, az ellenfeled is tisztában lesz vele itt, sőt! Nem feltétlen akartam majd én kitalálni, hogy az esetleges új "tech"-eknél mire kell figyelni, illetve hogy egy adott kontroll kezdőkéz ismeretlen ellenfél ellen tartható-e. Akikkel mostanában kártyáztam, azok tudják, hogy többnyire Copycattel játszottam, előtte pedig Marvellel, így igazából a kép majdnem össze is állt, de azért még voltak egyéb ötletek, amelyek nagyon tetszetősnek tűntek (pl. egy RG Ramp deck amely a kontrollt veri, a Mardut/aggrot side után veri, de a kombó ellen sérülékeny lehet. Hiába, mindenre nem lehet felkészülni)
 
Az is tudvalevő, hogy egy ilyen verseny előtt - pláne hogy mostmár ilyen "team-hype" van - igen komoly tesztmunka folyik a profi csapatok körében, már az új kiadás spoilerének időszakában is. Nekem erre lehetőségem nem volt sok, azonban az a szerencsés helyzet állt elő, hogy egy viszonylag jegyzett, háromszoros GP Top8 európai játékossal, Aleksa Telarovval voltam közös szálláson, és konzultálhattam vele. És tudtam tanulni még 15 év után is elég sokat ebben a pár napban, illetve mondott egy olyan side ötletet, tervet, amelynek nagyjából ezt a tisztes helytállást köszönhetem.
 
 
Ez lett végül a deck, igényesen így tudom nektek megmutatni:
 
 
 
Az elgondolás lényege annyi volt, hogy bevállaltuk: sok Mardu lesz. Az, hogy ezen kívűl még mi, az nem volt világos, ezt a Marvel túlsúlyt pl. számomra teljes homály fedte. Éppen ezért a sideboard gyakorlatilag egy Temur mindrange deckké alakított Mardu, és egyéb black based aggro (BG Energy, Zombie variánsok, BR aggro) ellen, amelyek legtöbbször a kombó ellen side-olnak. Mirror ellen gyorsan a helyszínen lejátszottam 30 meccset egy szimpatikus mexikói fiatalember (Random mexikói. lol. - a szerk.) közreműködésével. Ő is mindenfélét kitalált, én is, és a Confiscation Couppal mindig tudtam tőle elvenni valamit, néha pl. az Ulamogot, úgyhogy túl sok idő nem lévén ez lett a megoldás. A Negate pedig mindig jó lehet mostanság. Lehet sokakban felmerül kérdésként, hogy mi a jó eget keres ott 2db Channeller Initiate. Nos, ez az RG plan része és a turn 3 bristling hydra, Tracker+Clue, Chandra playekre erősít rá, amelyek mindegyike kellemesen hangzik. A turn 4 Glorybringer pedig súrolja a "mesés" határát. (Gondold el, milyen jó érzés a Mardu játékos gideonját és tokenjét egy igényes lénnyel a temetőbe helyeztetni, még akkor is, ha nem te kezdtél)
 
 
 
 
 
Eredmények, érdekességek standardon:
 
Kezdődobás nyerés 1/10 ( ez komoly, nem vicc, hidd el)
 
Mardu 6 meccs 4 győzelem, első game-ekből 5-ször kikaptam, 4-szer fordítottam, ami a sidetech "erejét" jelezte. Még Aleksa is örült, nemcsak én.
Marvel 2 meccs 1 győzelem, itt az egyik meccsen jött a bravúros 4-re keverés, eközben összesen 6 Ulamog kezdőkézben, majd game 2-ben hatra keverés a rekurzívan kezdőkézbe járó fránya ősi entitás miatt, majd könnyed kikapás. A másik meccs a Sultai verzió volt Jelger Wiegersma ellen, amit nyertem. Ő sem rossz játékos, KG azt mondta. Elhiszem neki.
Zombi 1 meccs 1 győzelem uccsó fordulóban.
UR Amalgam 1 meccs 0 győzelem. Itt a játékos 3-ból 3 szor turn 2 Cathartic Reuniont kasztolt, aminek 100%-osan dobta az Amalgamot és a Stitchwingek valamelyikét. Sándor Áron, hol vagy?? Olvasod? Pechemre, ez ellen a csodás deck ellen nem volt side terv, beraktam 3 negatet, hátha egy Catharitcot elkapok vele, vagy egy Pull from Tomorrowt, vagy visszacounterelek Marvelt védve. Game 2-ben sikerült is, és ott nyertem is.
 
 
 
Draft 1
 
Kezdés: 1/3
 
A Metás draftokon sikerült megismerni a főbb és használhatóbb színkombinációkat, Ákosnál online pedig azt, hogy miképpen lehet manát halni/floodolni draft közben. Hiába, no, az aurák. Viccet félretéve, itt is érdemes volt azt az elvet követnem jelentősen kevesebb tapasztalattal, mint sok jelenlévő a mezőnyben, hogy eleinte egy színben maradni, nem elköteleződni, figyelni a jeleket, amelyek ilyen helyen sokszor tisztábbak, mint egy FNM drafton, illetve a cyclingot/embalmot lehetőleg magasan pickelni.  Ennek megfelelően az első 2 pick az uc fehér 3/3 embalm cycling flyer lett, majd a második körben 3-4. pick Temmet és foil Temmet egymást kézenfogva vittek el az UW cycling embalm flyers deckem felé. Aleksa sosem az a bőbeszédű nagyzoló típus, de egy "you can do with this"-t  (3-0) azért elmormolt átnézés után látva, hogy minden 4 mana feletti lap cyclinges és/vagy embalmos, van 7-8 prémium flyer a deckben, 2 Temmet és görbeügyileg is rendben vagyok.
 
 
Ehelyett 1-0 (UB kontroll) után (jegyezd meg, nagyon jó és fontos az első meccset egy Pro Touron megnyerni, +3+3 haste first strike-ot ad) a demoralizáció és utána destruckió következett. Daniel Gräfensteiner (ismertebb név asszem - RW humans) ugyanis a második meccsen sajnos, 1-1-nél, nyerő állásban letopdekkel egy elég összetett, de szerinte is jó safety döntés meghozása után. De ezt még megelőzte, hogy az előző draw stepemben, a blokkolás-döntés után, a deckemben lévő 22 jó és 3 rossz kártya közül (a basic land is jó volt a fix nyeréshez) értelemszerűen az 1 db tappelt landet (aka tunyaföld - a szerk.) húztam, majd utána ő megdobta az 5%-ot.  (Nem Pro Touron akarsz ilyesmit átélni, ahol igen-igen fontos minden egyes apró win)
Ezt követően a moteltárs-haver kanadai srác (BG) pusztított el 2-1-re - persze ő még hibázott is rőföseket, de most belefért ez neki.
 
1-2 fájdalmak, remények szertefoszlása, stb.
 
 
Draft 2
 
Kezdés: 1/3
 
Első booster: Rhonas. BG deck. Nem éreztem különben túl erősnek. Jobbról nem jön zöld, mert ez a Pozzo nevű olasz fiatalember (KG lehet ismeri, ő mindenféle pro-t/semipro-t ismer) zöld Cartouche-t és Rhonast (ez reális??) first pickel az első és a második boosterből, illetve ne kérdezzétek miért, de át kell adjak neki a 2. boosterből 1-2-3 pickeken 3 db Electrify-t, amikkel igényesen ő sem játszik maindeck. Érdekes, de szerencsés tény, hogy minden körülöttem levő asztalon ilyen Hayne, Rubin, BBD, Duke, Levy, jellegű arcok 4-4-gyel fürtökben, az én asztalomon cserébe névre senki érdekes.
2-0-nál megint KG jutott eszembe, hogy ha majd 3-0 lesz, akkor finom lehet még a standard, de jött ez a Pozzo gyerek, és 1-0 után 2-szer sajnos nagyon elvert. Nagyon erős GW, side után splash red aggrodeckje volt. Reménykedtem benne, hogy elkerülöm, mert én adtam neki a lapot, de nem sikerült.
 
2-1 végül is day2-n jó érzés.
 
 
 
Konklúzió
 
Sajnos 2D6-ot dobni nem tudok, most elég fontos lett volna ebből is felkészülni.
Az Ulamogok akkora disznó rakoncátlan jószágok, hogy el sem hiszitek, állandóan bemásznak a kezdőkezedbe és elpusztítják azt. (is). Vigyázni kell velük.
Az eredmény 9-7 lett (4-4 és 5-3) amellyel én teljesen elégedett voltam, az összképet tekintve. A deckválasztás teljesen jó volt, a draftokon egy átlagost tudtam hozni. Ott 4-2 lett volna a reális szerintem, nyilván egy jobb teljesítményhez kell valami plusz, ÉS több szerencse is. Esetleg majd legközelebb. 
Nashville jó hely amúgy, ha arra jártok nézzétek meg! Finom a barbecue, sok az ilyen bulizós-beülős, élőzenés hely, van hoki, meg tán focicsapat is, és van ilyen bulizóna, ahol Barcelona főutca-jellegű zsizsgés és élet van esténként, pláne péntektől vasárnapig. 
 
Magicezzetek sokat!
 
F