Sándor Áron: Standard az első héten

Szerző: admin / Kategória: Magic: the Gathering cikk / Dátum: 2017.07.17 19:54

 

Sziasztok!

 

Első cikkem írom akármivel is kapcsolatban, szóval kérlek legyetek kíméletesek a kritikákban.

 

Lement a hétvége, amikor már lehet használni a HOU lapokat, de mit okozott ez a standard világában? Megjelent egy-két új pakli a Pro Tour előtt, de maradtak a régi paklik is, még a Marvel ban és Hour of Devastation előttről.

Mivel a WoTC úgy döntött, hogy nem rak ki csak napi 5 paklit, ami competitve standard league-t nyert (a 10 helyett), így nehezebb megtalálni azt az összeállítást, ami mindennél jobb. Szerencsénkre, lement egy Starcity open/classic és ezek mellett még volt online PTQ, így valamennyire tisztábban láthatunk. Remélem tudok tippeket adni.

 

Mi az ami maradt?


- Az öreg kocsik, az az a Mardu Vehicles.

 Új lapok nem kerültek bele, maximum a sideboardba 1-2 Abrade, de az sem nagyon jellemző. Ez a deck továbbra is erős, bár az előbb említett Abrade sok kárt okozhat a decknek, ettől függetlenül a végtelen grindolási képessége megmaradt.

https://www.mtggoldfish.com/deck/702277#online

 

 

RG Pummeler.

 Ugyanaz a helyzet a Pummelernél, mint a Vehiclesnél, nulla új lap található a decklistákban, max. 1-2 Abrade. Még mindig egy fun deck, ami kompetitív is mellette, jó vele játszani, ellene annyira nem.

https://www.mtggoldfish.com/archetype/standard-g-r-pummeler#online

 

- UR Control.

Továbbra is létezik ez a pakli, és ezek mellett kiegészült lapokkal. Kapta piros ágról az Abrade-et, Hour Of Devastation-t, Supreme Will-t és sideboardban elő-elő fordul pár Chandra’s Defeat. Lehet látni online pár olyan UR control paklit, amik játszanak egy Nicol Bolas, God-Pharaoh-t, hiszen csak egy fekete mana, és azt a Aether Hubból vígan megoldja. Meggyőző eredményt eddig nem produkált, nehéz úgy megcsinálni egy control paklit, hogy nem tudod mire kell készülni. A control kit jelenleg nagyon erős, csak a számokat kell eltalálni, hogy miből mennyit. (Szerintem az egyik legerősebb deck lesz a formátumon.)

https://www.mtggoldfish.com/deck/701861#online

 

- UW Monument.

Valószínűleg a legerősebb aggro a jelenlegi formátumon. Új lapokat kettőt látni a sideban: Nimble Obstructionist. Végtelen grind található benne.

https://www.mtggoldfish.com/deck/702267#online

 

- Temur Energy.

A Temur energynek sok változata van, Elder Deep-Fiend-es Kozilek’s Returnös, sok Chandrás, Chandra nélküli Rhonasos, Glorybringer nélküli… etc, etc. Amiben egyeznek: Abrade. SCG open top8 listában látható sideboardban 2 Hour of Devastation, valószínűleg marad is a sideban, nagyban javítja az agro/midrange elleni játékokat.

https://www.mtggoldfish.com/deck/701856#online

 

 

- BG EnerStrictor

Régi ismerős ő is, továbbra is erős pakli sok-sok lényöléssel, szinergiával. Amit kapott a deck: Dreamstealer. Első ránézésre nem nagy cucc, de ha nem szeded le amikor lejön, akkor kb. el is felejtheted a lapokat a kezedben, hiszen az 1/3 sose lesz 1/3 Nissa és Constrictor mellett, cserébe ha megoldod, visszajön az Eternalize miatt.

 https://www.mtggoldfish.com/deck/702269#online

 

- Mono B Zombi

Konkrétan semmi nem történt itt, se új lap, se új stratégia. Picit vártam, hogy legyenek Ammit Eternalok a pakliban, de ez nem történt meg. Doomfallt pörgettek az első pár napban online, de lassúnak bizonyult, így kikerült sideboardból is. Ettől még mindig iszonyat erős ez a deck.

https://www.mtggoldfish.com/deck/702272#online

 

Mi az ami új?

 

Mono Red.

Végre. Rég volt már igazán jó RDW a formátumon, jelenleg több verzió is van, eldrazis és sima R. Iszonyatosan erős deck mind a kettő verzió, bár én erősebbnek érzem a kettőnek a keverékét. Itt már jelennek meg új lapok: Ramunap Ruins, Earthshaker Khenra, Dunes of the Dead, sideboardban egy két Abrade. Nagyon sok sebet tud okozni a 3. körig, amikor jönnek a releváns tömegirtások, az indestructible lényekkel is jól tud cserélni a Soul-Scar Mage miatt. Lategame opciói is vannak a decknek: Earthshaker Khenra eternalize / Glorybringer / Hazoret the Fervent / Eldrazi Obligator / Chandra, Torch of Defiance.

https://www.mtggoldfish.com/deck/702271#online

 

 

 

- RG Ramp

Újra lehet castolni nagy böszméket standardon. Megjöttek a ramp spellek Beneath the Sands, Hour of Promise, lényölés Abrade és mass removal Hour of Devastation. Ulamogot és World Breakert mindig jó castolni, főleg ha van mellé Kozilek’s Return és Sanctum of Ugin. A négy Shrine of the Forsaken Gods mellett hamar ki lehet csapni a nagy durvákat.

https://www.mtggoldfish.com/archetype/standard-g-r-ramp-39504#online

 

- Temur/4c Emerge.

A ramphoz hasonlóan itt is a nagy durvák kasztolása a cél, sokkal hamarabb, mint azt várná az ember. Ezek mellett van benne egy kis delirium játék és graveből visszaugrás csak hogy finom legyen a dolog. Pár új lap is beköszön, köztük a legfontosabb, Champion of Wits. A jó öreg  Kozilek’s Return/Elder Deep-Fiend szinergia itt is megtalálható az aggro paklik ellen, versenyképes lehet a jelenlegi metában.

https://www.mtggoldfish.com/deck/703083#online

 

 

 

Ezek mellett nyilván létezik még millió pakli, én ezeket gondoltam a legerősebbnek/relevánsabbnak.

 Azt bátran ki lehet jelenteni, hogy jelenleg sok pakli létezik, ami jó eredményeket tud felmutatni (pl.: ur prowess, br control, br aggro, uw spirits, delirium variánsok ).

A HOU nem hozott sok lapot, amik bekerültek volna a paklikba, inkább a régebbi kiadás lapjai kerültek vissza pl.: Kozikek’s Return, Ulamog, Elder Deep-Fiend, Prized Amalgam, Eldrazi lények. A kiadásból jelenleg releváns lapok: Abrade, Hour of Devastation, Champion of Wits, Earthshaker Khenra.

Úgy gondolom eléggé változatos jelenleg a formátum, sok stratégia erős.

Szerintetek mi jelenleg a legerősebb pakli?

Minden kritikát és tanácsot szívesen fogadok, ne féljetek megírni kommentben vagy akár PM-ben.

 

Üdv,

Sándor Áron