Fontos változások a Pokémon kártyajátékban Dekkers Aaron tollából

Szerző: dinidino / Kategória: Pokémon TCG / Dátum: 2020.01.20 10:24

Változások lépnek életbe a Pokémon TCGbe a Sword & Shield éra kezdetével

Szabály módosítás: Első kör

Az XY széria kezdetével létrejött egy szabály, ami nem teszi lehetővé, hogy a kezdő játékos támadjon az első körben. 2020. Február 21-től (ekkor lesz Tournament legal a Pokémon TCG: Sword & Shield,) egy újabb megkötés lép életbe: a mérkőzést kezdő játékos nem játszhat ki Supportert az első körben.

Ez a változtatás kísérlet arra, hogy kevésbé előnyössé tegyük az elsőnek jövő játékos helyzetét. Néhány stratégia úgy lehet előnyös, ha másodikként lépsz, ugyanakkor más szituációkban lehet kedvezőbb lesz neked kezdened. Bízunk abban, hogy ez izgalmas döntéseket eredményez úgy a játékmenet, ahogyan pakli építés tekintetében is.

Kérlek, figyeljetek arra, hogy a Pokémon TCG: Sword & Shield Prerelease versenyek már e szerint a szabály szerint zajlanak.

 

Weakness and Resistance

Több mint 10 éve (egészen a Diamond & Pearl sorozattól kezdve), a Resistance azt jelentette, hogy a Pokémonok 20-szal kevesebb sebzést kapnak be a feltüntetett típus támadásaiból. Ezzel szemben a Sword & Shield széria -30-as rezisztenciával érkezik a szokásos -20 helyett.

Nézzünk erre egy példát. Zacian V. Látható a -30 Resistance Fű típusú Pokémonokra a lap alján. Minden olyan korábban kiadott Pokémon, amin -20 szerepel, az úgy is marad — csak követni kell a kártyán írottakat.

A weakness nem változik, de néhány típusnál az általános matchup vált. Ez nem fog minden Pokémont érinteni, de itt van néhány a nagyobb változások közül:

  • Water típusú Pokémon:Lightning Weakness Grass helyett
  • Psychic típusú Pokémon:Darkness Weakness Psychic helyett
  • Darkness típusú Pokémon:Grass Weakness Fighting helyett

Találhatsz olyan Pokémon típusokat is az új kiegészítőben, amik olyan típusra rezisztensek, amire korábban nem. Figyelj ezekre a változásokra a játék során!

 

Típusok újrarendezése

A Fairy típus (tündérkék), amiket az XY széria mutattak be, a Sword & Shield sorozatban már nem kapott helyet. A videójátékból Fairy típusnak megismert Pokémonok ezentúl a Psychic típus részeként képviseltetik magukat a Pokémon TCGben. A típusok közti egyensúly fenntartása végett a videó játék Poison típusú Pokémonjai ezentúl a TCG Darkness részlegét fogják gazdagítani a Psychic helyett. A basic tündér energiák egyelőre még használhatóak lesznek a Standard formátumban, de lehet, hogy ez a későbbiekben megváltozik.

 

Errata, módosult szövegezésű lapok

Az alábbi lapoknál van erratara, 2020. február 21-től lépnek érvénybe:

  • Energy Retrieval
    (Shining Legends, 59/73; Sun & Moon, 116/149; XY—Evolutions, 77/108; XY—Ancient Origins, 99/98; XY—Primal Clash, 126/160; Black & White—Plasma Blast, 80/101; Black & White, 92/114; Legendary Collection, 107/110; Base Set 2, 110/130; Base Set, 81/102)

Minimális szöveg változás:
“Put up to 2 basic Energy cards from your discard pile into your hand.” (választhatod, hogy csak 1-et veszel vissza. Akkor is, ha lehetőség van 2re)

 

  • Lum Berry
    (EX Emerald, 78/106; EX Ruby & Sapphire, 84/109)

Minimális szöveg változás:
At the end of each turn, if the Pokémon this card is attached to is affected by any Special Conditions, it recovers from all of them, and discard this card.” (Eddig „between turns” volt, de a fenti szövegezés azt jelenti, hogy még az előtt gyúgyulsz, hogy burn, poison, shrine, stb. sebezne)

 

  • Pal Pad
    (Sun & Moon—Ultra Prism, 132/156; XY—Flashfire, 92/106)

Minimális szöveg változás:
“Shuffle up to 2 Supporter cards from your discard pile into your deck.” (választhatod, hogy csak 1-et veszel vissza. Akkor is, ha lehetőség van 2re)

 

Minimális szöveg változás:
At the end of each turn, if the Pokémon this card is attached to has 3 or more damage counters on it, heal 30 damage from it and discard this card.” (Eddig „between turns” volt, de a fenti szövegezés azt jelenti, hogy még az előtt gyúgyulsz, hogy burn, poison, shrine, stb. sebezne)

 

  • Hyper Potion
    (Skyridge, 127/144)

Jelentős szöveg változás:
Heal 120 damage from 1 of your Pokémon that has at least 2 Energy attached. If you healed any damage in this way, discard 2 Energy from it.

(Tehát 1. feltétel, hogy a pokémonon legyen min. 2 energia. Ez után gyógyulsz, és dobsz róla 2 energiát. Ha nem teljeseül a 2 energia kritérium, vagy nem tudsz gyúgyulni, a lap nem játszható ki)

 

  • Quick Ball
    (Diamond & Pearl—Majestic Dawn, 86/100; Diamond & Pearl—Mysterious Treasures, 114/123)

Jelentős szöveg változás:
You can play this card only if you discard another card from your hand. Search your deck for a Basic Pokémon, reveal it, and put it into your hand. Then, shuffle your deck.” (Teljesen más effektje volt a régi quick ballnak.)

Ezek hivatalos erratának tekintendőek, tehát a lapok minden verziója használható versenyeken (de a régi lapokra is úgy kell tekinteni, mintha megkapták volna az új szövegezést).

 

Túl sok a jóból

Az alábbi Professor's Research lap a Pokémon TCG: Sword & Shieldben jön ki. A régebbi játékosoknak a kártya szövege ismerős lehet a Professor Sycamore és a Professor Juniper lapokról.

Ezentúl, ahelyett, hogy a lapnak minden egyes alkalommal új nevet adnánk, a Professor’s Research megnevezést fogjuk megtartani. Ha ez a lap a jövőben reprintet kap, az új professor neve a jobb felső sarokban lesz feltüntetve, de továbbra is Professor’s Research néven fog futni.

Expanded formátumban már jelenleg is van egy szabály, miszerint a pakli nem tartalmazhatja egyszerre a Professor Sycamore és a Professor Juniper lapokat. Ugyanez vonatkozik a Professor’s Researchre is, tehát a 3 különböző lap közül csak 1 választott lehet benne az Expanded pakliban.

 

Pokémon Checkup

A ’between turns’ fázis továbbra is megmarad, viszont más megnevezést kap: ’Pokémon Checkup’. Amikor bármelyik játékos köre befejeződik, akkor lép a játék a Pokémon Checkup fázisba. Ez még azelőtt történik, hogy a másik játékos megkezdené a saját körét. Íme egy lista, hogy mi minden történik a Pokémon Checkup fázisban:

  • Special Conditions ellenőrzése a következő sorrendben: Poisoned, Burned, Asleep, és Paralyzed.
  • Pokémon Abilityk és Trainer lap effektek, amik a Pokémon Checkup alatt aktiválódnak.
    • Az előző két pont felcserélhető, ugyanakkor nem keverhető — például nem lehet először Poison sebzést számolni, aztán Abilityket alkalmazni, majd megnézni, hogy a Pokémon még alszik vagy sem.
  • Ellenőrizni, hogy volt-e Knock Out (Abilitykből, Special Condition-ből).

Recover

Annó, Black & White-nál megismerkedtünk a “heal” kifejezéssel. Például a Potion lapnál: “Heal 30 damage from 1 of your Pokémon.” Az előtt így szólt volna a leírás: “Remove 3 damage counters from 1 of your Pokémon.”

Sword & Shield-nél  egy hasonló kifejezést vezetünk be a Special Condition-ök eltávolítására. Ezentúl ez a kifejezés a “recover” lesz. Vegyük például a Pokémon Center Lady-t. Ennek a szövegezése a következőképpen fog alakulni: “Heal 60 damage from 1 of your Pokémon, and it recovers from all Special Conditions.” Ugyan az a végeredmény, de a “recover” (kigyógyul) szó társítható a Special Condition-höz, ahogyan a „heal” (gyógyít) a sebzéshez.

 

Abilityk

Korábban, azoknál az Abilityknél, amiket a köröd alatt használhattál, mindig feltűnt a “(before your attack)” emlékeztető, hogy egyértelmű legyen, a támadás az utolsó lépés a köröd folyamán. A Sword & Shieldtől kezdődően ez az emlékezető már nem lesz feltüntetve. Ezen emlékeztető következtében a szöveg nem mindig volt helyes, mert vannak olyan képességek, amik használhatóak a támadás hatásainak következtében. Vegyük például Persian-GX's Slash Back-GX támadását. A támadás következtében tegyük fel Heatran-GX kerül aktívba. Heatran-GX's Burning Road Abilityje akkor aktiválódik, mikor aktív helyzetbe kerül, így a vázolt szituációban is, annak ellenére, hogy ez a támadás következtében történt. Annak érdekében, hogy az ilyen kérdéses szituációkat elkerüljük, az emlékeztető szöveg ezentúl nem fog szerepelni a kártyákon.

 

Jelölések

Talán már feltűnt, hogy a Sword & Shield lapokon van egy kis fehér téglalap, a bal alsó sarokban, benne egy betűvel(pl a Sword & Shield set minden lapja “D”-vel jelölt).

Ezeket rendezési jelnek hívják, és az a cél, hogy ezek segítségével könnyebben lesz meghatározható, hogy mely lapok használhatóak az egyes versenyeken. Példálul eljöhet az idő, amikor csak a ’D’ jelöléssel ellátott lapok lesznek használhatóak a Standard fromátumban. Ez a változás nagyobb hangsúlyt fog kapni a jövőben, egyenlőre csak tudjunk róla, hogy van egy ilyen a kártyán.

Rengeteg új dolgot fogunk tanulni a Pokémon TCG: Sword & Shield Sorozatban! Ez még csak a kezdet, előfordulhatnak még további változások, update-ek ahogy jönnek ki a széria további részei. Látogass el a Pokemon.com weboldalra, hogy mindig értesülhess a legfrissebb hírekről!

A cikk forrása: https://www.pokemon.com/us/pokemon-news/changes-coming-to-the-pokemon-tcg-with-sword-shield/